Door: Andrea Naaijkens-Bakker

Onze Hofmans familie kijkt aan het einde van de week uit naar de vrijdagmiddagborrel.  Wat eerder stoppen met werken en bijkletsen met je collega’s, ook over andere zaken dan werk. Dan komen de flessen wijn, colaatjes, kaasjes en de airfryer tevoorschijn. Helaas begint het al bijna te wennen dat de vrijdagmiddagborrel tegenwoordig digitaal moet en ook vergaderingen via Teams in digitale collegebanken gevolgd worden in plaats van tijdens de gezellige werklunch op kantoor.  Ook wij missen het contact met collega’s op kantoor en het alleen maar thuiswerken wordt na ruim een jaar eentonig.

Direct contact met cliënten wordt gemist

Maar wat echt een gemis is,  is het directe contact met onze cliënten. Als er een nieuwe zaak is binnen gekomen volgt er vroeg of later vaak een thuisbezoek. Een cliënt kan in dit gesprek zijn verhaal kwijt over de schadeveroorzakende gebeurtenis en de fysieke en financiële gevolgen hiervan. Wij luisteren en leggen uit wat een cliënt van ons en het verloop van de letselschadezaak kan verwachten. Maar nog belangrijker is dat wij een indruk krijgen van het dagelijks leven van een cliënt. Zo kunnen we cliënt nog beter helpen. Wij zien cliënt echt en cliënt ziet ons echt. Dat geeft vertrouwen.

Slachtoffer terugbrengen in situatie als voor het ongeval

Het uitgangspunt in het aansprakelijkheidsrecht is dat een slachtoffer zoveel mogelijk teruggebracht moet worden in de situatie zoals die was voor het ongeval. Met dit doel voor ogen is het voor een belangenbehartiger prettig om te weten hoe die situatie voor het ongeval precies was. Want hoe kun je je beter inleven dan gewoon bij iemand thuis te gaan zitten, zijn verhaal te laten doen en simpelweg te luisteren. Wat zijn de verwachtingen omtrent het herstel en hoe voelt een slachtoffer zich na de impact van het voorval? Daarnaast krijgen we een indruk in wat voor huis iemand leeft, zijn er veel huishoudelijke taken te doen, woont er een gezin of een alleenstaande? Is er sprake van mantelzorg of zit een slachtoffer midden in een verhuizing? Allemaal aspecten om rekening mee te houden bij het bevorderen van het herstel van cliënt en de afwikkeling van de zaak. Kijk voor de vaststelling van deze schadeposten eens bij de Richtlijnen van de De Letselschade Raad. Tijdens het bezoek neemt de belangenbehartiger informatie in zich op en denkt ondertussen al na over de te nemen stappen op korte en lange termijn.

Cliëntbezoeken weer mogelijk

Inmiddels zijn er gelukkig weer wat cliëntbezoeken thuis en op kantoor geweest vanwege de recente versoepelingen van de coronamaatregelen. En wij hopen dat over niet al te lange tijd de maatregelen het toelaten om cliënten weer gewoon thuis te mogen ontmoeten in plaats van achter een computerscherm.

Andrea Bakker - Letselschadejurist 1 | Hofmans Letselschade, expert op gebied van letselschade