Door: Pippijn van Broeckhuysen

Wie wel eens op de website van Hofmans Letselschade heeft gekeken kan het niet ontgaan zijn: ons team wordt versterkt door een harig klein hondje, namelijk Aboe. Als baasje van deze trouwe viervoeter zou ik natuurlijk het liefst beweren dat ‘mijn hond nooit iets verkeerd doet’ maar dat is naïef, ook mijn hond zou schade aan een ander kunnen toebrengen. Als eigenaar van een hond ben ik aansprakelijk voor de door hem veroorzaakte schade, ik leg graag verder uit hoe dit juridisch in elkaar zit.

Aansprakelijk voor schade door huisdier

Als bezitter van een hond ben je aansprakelijk voor de schade die jouw dier toebrengt aan een ander. Het is hier niet van belang of er sprake is van schuld, enkel het hebben van een dier maakt de bezitter aansprakelijk voor schade die dat dier veroorzaakt. Dit noemt men risico aansprakelijkheid. Er hoeft geen sprake te zijn van een onrechtmatige daad en ook als het baasje niets kon doen om de schade te voorkomen, is hij of zij aansprakelijk voor de ontstane schade en dient deze dus te vergoeden.

Letsel hondenbeet

Een hond kan op verschillende manieren schade veroorzaken, bijvoorbeeld door er met niet voor hem bestemde spullen vandoor te gaan, maar ook op vervelendere manieren zoals door te bijten. Een bijtwond kan voor heel veel narigheid zorgen. Het is vaak vervelend letsel waarvoor je in de meeste gevallen naar een arts moet. Een zelfstandig timmerman die door een hond in zijn hand is gebeten, kan zelfs voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raken. Dit zorgt naast de pijn en ellende ook voor financiële zorgen.  Je kunt een litteken overhouden aan een gemene beet, of je kleren kunnen zijn kapot gebeten. Naast lichamelijk letsel kan een bijtincident ook een heel traumatische ervaring zijn en kan er een angst voor honden ontstaan.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Gelukkig kunnen hondenbezitters zich tegen deze schade verzekeren door middel van een Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze verzekering dekt in de meeste gevallen de schade die de hond heeft veroorzaakt. Dit is wel zo prettig voor de persoon die schade heeft opgelopen.  En een geruststelling voor de eigenaar van het dier. Als je bent gebeten door een hond en je hebt schade opgelopen is het belangrijk om zo snel mogelijk gegevens met de bezitter van de hond uit te wisselen. Het gaat hier om een naam en telefoonnummer en bij voorkeur ook meteen de verzekeringsgegevens. Het is extra vervelend als je naast je letselschade ook nog eens zorgen hebt over het verhalen van jouw schade, Hofmans Letselschade helpt jou daar graag bij.

Wie is aansprakelijkheid voor schade hond | Hofmans Letselschade