Materiële schade en immateriële schade

Materiële schade en immateriële schade

Er wordt bij schade onderscheid gemaakt tussen materiële schade en immateriële schade.

Materiële schade is schade die direct in geld is uit te drukken. Dit betekent bijvoorbeeld: beschadiging van uw eigendommen (bijvoorbeeld auto, fiets of kleding) maar ook misgelopen inkomen, kosten voor het ziekenhuis, huishoudelijke hulp en dergelijke. Immateriële schade is schade veroorzaakt door verdriet, de pijn en het verlies aan levensvreugde na een ongeval.

Heeft u schade en bent u op zoek naar meer informatie? Of vraagt u zich of uw schade wel echt ‘letselschade’ is? Neem dan contact met ons op om uw schade te melden? Wij geven u dan graag, geheel kosteloos en vrijblijvend, informatie over uw situatie en het letselschade traject.

Materiële schade

Materiële schade is schade die direct in geld is uit te drukken. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij beschadiging van uw eigendommen (bijvoorbeeld auto, fiets of kleding) maar ook misgelopen inkomen, kosten voor het ziekenhuis, reiskosten, huishoudelijke hulp en dergelijke.

Behalve de direct zichtbare schade, zoals beschadigingen aan spullen (bijvoorbeeld auto, motor, fiets, bromfiets, kinderwagen, rollator, caravan, boot, bagage, bril, kleding en schoeisel), kunnen er ook nog andere kosten zijn. Denk hierbij aan de kosten die gemaakt worden voor het inhuren van (tijdelijke) huishoudelijke hulp, voor het huren van hulpmiddelen en voor medische voorzieningen die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed. Wilt u meer weten? Bekijk onze praktische adviezen en de checklist schadeposten.

Voorbeelden van materiële schade bij letselschade

 • medische kosten (o.a. eigen risico van de zorgverzekering)
 • kosten in en rondom het huis (o.a. hulp in de huishouding, werk in de tuin, onderhoud van het huis)
 • extra kosten voor persoonlijke verzorging
 • aanpassingen woning of auto
 • extra kosten voor vakanties
 • verhuiskosten
 • extra slijtage kleding
 • minder inkomsten
 • extra vervoerskosten
 • kosten ziekenhuisverblijf
 • hogere verzekeringspremies
 • wettelijke rente
 • kosten voor het verhalen van de schade (buitengerechtelijke kosten)

 

 

Immateriële schade

Immateriële schade is schade veroorzaakt door verdriet, de pijn en het verlies aan levensvreugde na een ongeval. Een schadevergoeding die wordt uitgekeerd voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd.

Voorbeelden van immateriële schade bij letselschade

 • de pijn en het ongemak door een ongeval
 • blijvende lichamelijke en psychische klachten en beperkingen
 • littekens
 • het niet meer kunnen uitoefenen van een beroep of hobby
 • verdriet door het wegvallen van sociale contacten.

 

Alleen het slachtoffer zelf heeft recht op smartengeld. In bijzondere gevallen kan men recht hebben op schadevergoeding voor shockschade na de confrontatie met een zeer ernstig ongeval.

Heeft u schade en ben u op zoek naar meer informatie? Of wilt u uw schade melden?

Gratis advies nodig?

020-4714004

Of mogen wij u terug bellen?

Laat uw telefoonnummer achter, u krijgt dan gratis advies van onze letselschade expert.

Hoe werkt het?

1. Letselschade gratis melden
2. Letselschade expert neemt contact op
3. Wij gaan aan de slag
4. Klaar!

Onze cliënten over Hofmans Letselschade

Ik ben zeer goed geholpen door Mw. Pippijn van Broeckhuysen! Een wel verdiende 10 dus! Zij dacht met me mee, toonde medeleven en Kwam haar afspraken na. Ze nam de tijd voor mij en bood een luisterend oor aan wat ik erg fijn vond.
Mw. Wielzen
In de voor ons moeilijke periode heeft me van Reenen ons op een professionele manier begeleidt naar een positief resultaat. Mw van Reenen nam de tijd voor ons, ging adequaat te werk en hiels ons duidelijk per mail op de hoogte. Niets dan lof!!
Mw. van Dijk

Deskundigheid en klantgerichtheid. Daarnaast wist de schadebehandelaar tamara telkens weer de verwachtingen te overtreffen over hoe ze de zaak behandelde. Een goede vriend van mij zit ook in het verzekeringswezen en na wat voorbeelden van mij gaf hij ook aan dat dit erg goed afgehandeld was

Dhr. Budwilowitz

Wij zijn SUPER tevreden over het uiteindelijke resultaat. Een ongeluk is opzich al traumatisch genoeg maar mevr Gerritsen stelde de juiste vragen, toonde begrip en was/is SUPER vriendelijk.

Dhr. van Wijk

Het was mijn eerste ongeluk ooit. Geen idee wat me te wachten stond en wat er allemaal geregeld moest worden. Dankzij de hulp die ik heb gekregen is de zaak alles behalve een last voor me geweest.

Mw. Dreesens

Ik kan u verzekeren dat ik meer dan tevreden ben met het resultaat. Ik wil u daarom graag bedanken voor uw inzet. Uw adviezen hebben wij enorm geholpen. De wetenschap dat u voor mijn belangen opkwam, heeft mij de afgelopen maanden rust gegeven. Mocht ik in de toekomst hulp nodig hebben, dan zal ik zeker contact opnemen met uw kantoor. Bedankt voor uw zeer vakbekwame, menselijke ondersteuning.

Mw. de Vries

Daarnaast wil ik u bedanken voor uw niet aflatende inzet om mijn casus tot een juist en goed einde te brengen. Woorden zijn makkelijk maar toch heb ik het gevoel gehad dat u en de rest van het team een geweldig stukje werk hebben geleverd. Dank jullie wel.

Dhr. Plot

Ik ben buitengewoon te spreken over de wijze waarop u deze zaak heeft behandeld. Met name het contact met de klant (ik) was buitengewoon. Ik heb daar binnen mijn afdeling (een juridische afdeling van een overheidsorganisatie) al een enkele keer melding van gemaakt en dit als voorbeeld gesteld. Mijn complimenten!

Mw. Bakker

Nogmaals super, super bedankt voor alles; vooral namens Fleur!
Wij zijn echt in tijdens niet zo verrassend pro-actief geserviced door iemand; echt ontzettend professioneel!
Wij weten jullie voor een volgende keer zeker te vinden!

Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!