Door: Andrea Naaijkens-Bakker

Twee vriendinnen fietsen naast elkaar. Plotseling slaat een van de twee fietsers zomaar af waardoor de ander ten val komt. Door de ongelukkige val loopt zij een gecompliceerde polsbreuk op wat haar werkzaamheden als schoonheidsspecialiste ernstig belemmert. Nu zullen de meeste mensen denken dat dit erg vervelend is, maar daar zijn wij in Nederland toch allemaal voor verzekerd? De verzekeraar van de vriendin die plotseling afsloeg, moet toch de schade vergoeden?

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Dit is niet automatisch het geval. Veel mensen zijn verzekerd/ hebben een Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar velen ook niet. Deze verzekering is namelijk niet wettelijk verplicht zoals een WA verzekering voor motorvoertuigen op grond van art. 2 lid 2 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Waarom is dit eigenlijk zo?

AVP verzekering niet wettelijk verplicht

De achterliggende gedachte is dat slachtoffers beschermd zijn wanneer er een ongeluk plaats vindt met een motorvoertuig. De impact van de schade die is veroorzaakt door een motorvoertuig is doorgaans vele malen groter dan wanneer er geen motorvoertuig bij betrokken is, zoals bij een fietser. Maar gaat deze argumentatie wel op om een AVP verzekering niet wettelijk verplicht te stellen? Er wordt vaak gezegd: niet verplicht, maar wel verstandig. De lichamelijke impact kan wel minder zijn, financieel gezien kan dit er anders uitzien. Een klein ongelukje kan al snel grote financiële gevolgen hebben als het gaat om letselschade.

Geen aansprakelijkheidsverzekering bij letselschade

Bij de behandeling van onze letselschadezaken lopen wij ook tegen dit probleem aan. Regelmatig merk ik bij de beginfase van een nieuwe zaak, tijdens het onderzoek naar aansprakelijkheid, dat er geen AVP verzekering is afgesloten door de veroorzaker van het ongeval. Dit kan helaas vervelende gevolgen hebben voor het slachtoffer. Behalve dat het een zoektocht kan zijn of er wel of geen AVP verzekering is afgesloten, kan het daarna lang duren voordat een cliënt een eerste betaling heeft ontvangen om de gemaakte kosten te dekken. Tegen die tijd is er bij het slachtoffer ook een minder prettig gevoel ontstaan over het verloop van de schadezaak hetgeen het herstel niet ten goede komt.

Geen AVP – zelf vergoeden

Maar niet alleen het slachtoffer, ook de veroorzaker komt voor nare verrassingen te staan. Als deze namelijk geen AVP heeft afgesloten, zal de veroorzaker de  toegebrachte schade zelf moeten vergoeden. Medische kosten worden doorgaans gedekt door de zorgverzekering, maar overige kosten zoals verlies arbeidsvermogen en smartengeld niet. Niet iedereen heeft de draagkracht om zomaar hoge bedragen op te brengen voor het slachtoffer. Daarnaast heeft de WAM in letselschadezaken conform de Gedragscode Behandeling Letselschade een plicht om een onderzoek te starten naar de aansprakelijkheid en binnen 3 maanden een standpunt hierover in te nemen. Doordat een AVP verzekering niet wettelijk verplicht is, is er sprake van een vrijblijvender karakter en zal een schadeveroorzaker actief mee moeten werken om de schadezaak op te starten.

Moeten we dan weer een niet- verplichte verzekering gaan afsluiten om onszelf gerust te stellen? Het kost een beetje (paar euro per maand), maar je bespaart jezelf en vooral de ander een hoop (financiële) narigheid. Heeft u vragen of heeft u zelf een ongeval meegemaakt en wilt u hulp bij het verhalen van uw letselschade, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, een overbodige luxe? | Hofmans letselschade